BLOG

Creatief met prairieborders in vakblad De Hovenier

Een leuk artikel in vakblad De Hovenier over een door mij ontworpen tuin.
 
De basis in deze Brabantse voortuin bestaat uit 3 grote cortenstalen bloembakken waarin een karakteristieke Nothofagus groeit. De prairieborders zijn gemixt aangeplant, zodat er een natuurlijk geheel ontstaat. Door het gebruik van een flinke laag lavakorrels is het niet nodig om water te geven. De korrels houden water vast en zorgen dat de bodem minder snel uit kan drogen. Bovendien bevatten de korrels voedingsstoffen die de planten opnemen. De korrels zorgen er ook voor dat er minder onkruidgroei ontstaat. een paar keer per jaar plukken is voldoende.
 
Elke hoek in deze tuin bestaat uit een andere plantenmix, waardoor de kleuren en hoogtes overal anders zijn. Rondom het terras zijn bijvoorbeeld lage soorten toegepast en achteraan in de tuin wat hogere soorten. Zo ontstaat er een spannend geheel.
 
Er is praktische bestrating aangebracht voor het onderhoud aan de tuin en woning, maar niet te veel. De nadruk in deze tuin ligt op de beleving van het groen en de seizoenen.
 
Adezz gaf samen met de eigenaar een creatieve draai aan diverse tuinonderdelen, waaronder de bloembakken en de brievenbus. Deze zijn op maat gemaakt. Voor bijpassende bestratingsmaterialen is in deze tuin gekozen voor vierkante gebakken stenen van Wienerberger en betonstroken van Schellevis. 
 
Ontwerp en foto’s: Tuinstudio Tom
Leveranciers materialen: Schellevis – Wienerberger – Adezz

Aandacht voor natuur en klimaat door lidmaatschap Wilde Weelde

Er is steeds meer aandacht voor natuur en klimaat in de eigen tuin. Mijn tuinen waren natuurlijk al overwegend groen, maar met het lidmaatschap aan de Wilde Weelde kan ik deze boodschap nog verder uitdragen. Een soort “keurmerk” en waardering voor je werk is altijd mooi meegenomen natuurlijk.

 

Vakgroep Wilde Weelde is een vakvereniging van bedrijven, verspreid door heel Nederland, die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving, vanuit een ecologische visie.

Wij zijn hoveniers, kwekers, ontwerpers, boomverzorgers, adviseurs en leveranciers van verantwoorde tuinmaterialen. Vakgroep Wilde Weelde is een netwerk. We zetten graag elkaars expertise in en verwijzen naar elkaar door.

Uitgangspunten

Vakgroep Wilde Weelde hanteert een aantal uitgangspunten, onze basishouding, die gedeeld worden door de aangesloten bedrijven:

  • Bodem is de basis
  • Biodiversiteit
  • Gifvrij
  • Hergebruik
  • Duurzaam materiaal gebruik
  • Toekomstbestendig

Klik op onderstaande knop als je meer te weten wil komen over vakgroep Wilde Weelde

 

Ode aan de boom!

Het is misschien wat raar om te zeggen, maar veel tuineigenaren vinden bomen maar lastige dingen. Ze groeien te hard, de wortels tillen het terras of oprit op, er valt vanalles uit en er groeit toch niks meer onder? Tijd om een ode te brengen aan de boom.

Beter een boom dan een airco

Een volwassen boom heeft een grote invloed op zijn omgeving. Doordat grote bomen een grote bladmassa hebben, geven ze veel schaduw. Daarnaast  verdampen ze jaarlijks zo’n 17.000 liter water door het blad, wat de temperatuur in de buurt naar beneden brengt. De invloed van 1 zo’n grote boom is even groot als dat van wel 10 airco’s. Bijkomend voordeel is dat de boom CO2, fijnstof en ozon uit de lucht filtert en dan dienen ze ook nog als natuurlijke geluidsdemper.

Schuilplek voor mens en dier          

Maar er is nog meer. De boom geeft niet alleen diepte aan de tuin of het park. Hij zorgt ook voor een schuilplek, en is daardoor nuttig voor mens en dier. In de zomer op warme dagen gaan we het liefst schuilen in de schaduw van een boom. De stralingstemperatuur is hier beduidend lager dan onder bijvoorbeeld een luifel, parasol of pergola. Doordat bestrating, muren van gebouwen en andere “harde materialen” warme absorberen en deze weer afgeven aan de omgeving ervaren we dit als een minder prettige plek. Het verschil in temperatuur tussen boom en verharding kan zelfs oplopen tot 8 a 12 gaden Celsius. Vooral in de steden zijn deze verschillen goed te merken.

Bomen zorgen natuurlijk ook voor een ideale schuilplek voor vogels en andere dieren. Ze kunnen er nestelen, voedsel vinden en uitrusten op een warme zomerdag.

De juiste boom op de juiste plek

Wat onterecht is het wel wat mij betreft dat bomen lastige dingen zijn, want er zijn zo veel mooie soorten te koop tegenwoordig. Zuilvormen, dakbomen, meerstammige bomen zijn o.a. populaire vormen. Een tuin zonder boom kan eigenlijk niet met de hete zomers de laatste jaren. Het is vooral belangrijk om je goed te laten adviseren door vakspecialisten, zoals de tuinontwerper, hovenier of bevlogen kweker in de buurt. Voor elke tuin, hoe klein dan ook is wel een mooie soort te vinden. Voor een kleine patiotuin zijn er bijvoorbeeld traag groeiende soorten, terwijl in een landschappelijke tuin grotere exemplaren uit mogen groeien.

Alle reden dus om te zorgen voor een natuurlijke schaduw in je tuin met een mooie boom!

Elke boom is uniek

Een boom leeft en geeft karakter aan uw tuin. Hij doet er jaren over om zijn typische uitstraling te krijgen. Om de boom uit te zoeken de bij u past is het mogelijk om deze zelf te selecteren bij de juiste kweker.

Meer weten over de mogelijkheden in uw eigen tuin? Neem dan even contact op.

Column in nieuw maandblad In & Uit Helmond

In april 2022 kwam de eerste versie van de nieuwe huis aan huis krant in de gemeente Helmond uit. Een feel good krant met leuke artikelen, nieuwtjes en uit-tips in de gemeente Helmond. Ik mag deze splinternieuwe krant gaan voorzien van een tuincolumn, waarin ik jullie meeneem naar buiten, de tuin in. Een leuk verhaal over een plant, nuttige tips voor de eigen tuin of een leuk weetje. 

In&Uit Helmond 04-2022

Tuin & Interieur versterken elkaar

U kunt door de juiste styling de tuin extra sfeer geven, zodat het een verlengstuk gaat worden van uw interieur. Zorg buiten voor dezelfde stijl als binnen. Dat geeft rust en eenheid.

Warmte en gezelligheid

Om het terras extra sfeer te geven is het toevoegen van een gezellig windlicht, wat tuinfakkels, of een extra hanglamp boven de eettafel een aanrader. Gegarandeerd extra sfeer!

Accessoires voor buiten

Op uw fijne loungebank legt u de mooiste kussens of kleedje voor de late zomeravond. Het mooist is als ze passen bij de interieurstijl. Groentinten of mosterdgeel doen het goed. Maar u kunt ook kiezen voor een veiligere keuze zoals grijs, bruin of zandkleur.

Groen 

Dat meer groen in en om huis beter is voor ons welzijn weten we ondertussen. Het geeft rust en met groen kunt u een fijne zitplek binnen nog fijner maken. Combineer bijvoorbeeld een mooie pot met groene plant die ook weer past in de tuinsfeer.

Rust

Eenheid geeft rust! Door de juiste accessoires binnen en buiten te combineren ontstaat er rust. Zo kunt u nog meer genieten van een zomer vol hapjes, drankjes en gezelligheid in eigen tuin of balkon.

Shoppen

Na al deze tips en het zien van de prachtige foto’s heb je natuurlijk zin om te shoppen. Dat kan o.a. bij Style Dok in de Elzas Passage in Helmond.

Water in de tuin

Een vast onderdeel van de tuin is water. Het gaat hierbij vaak over de afvoer van regenwater en het gebruik van water als tuinonderdeel in de vorm van bijvoorbeeld een vijver, zwembad of vogelbadje.

Water als tuinelement

Water en vuur zijn altijd al aantrekkelijk geweest voor de mens. Water is een eerste levensbehoefte, geeft verkoeling, weerspiegelt het weer en zorgt voor leven in de tuin. Het draagt bij aan de beleving van de seizoenen.

Bij water denkt men vaak aan een vijver of zwembad, maar heeft u ook al eens gedacht aan een vogelbadje, minivijver, wadi, plonsbad, fontein, zwemvijver of waterelement. Voor elk formaat tuin en wens is er een passend waterelement.

Tijdens warme dagen zorgt water in de buurt van het terras voor verkoeling van een paar graden door verdamping. Water absorbeert veel minder warmte dan bijvoorbeeld steen, gras of hout. Als u er ook nog in kunt zwemmen of pootje baden geeft het een tweede verkoelende functie. Een fontein maximaliseert de verkoeling.

Water vergroot de tuinoppervlakte door de weerspiegeling van bomen, wolken en andere tuinelementen. Door water toe te voegen beleeft u de seizoenen nog meer en het trekt leven aan. Vogels, insecten, huisdieren, kinderen en visite zijn er allemaal dol op.

Water opvangen of afvoeren?

Door de klimaatverandering en de heftige regenbuien die daarmee gepaard gaan en onze bewustwording dat we zuiniger moeten zijn op de aarde vangen we steeds meer water op in onze eigen klimaattuin.

Voor het opslaan en afvoeren van regenwater of hemelwater zijn vele mogelijkheden, en is afhankelijk van de situatie, de op te vangen oppervlakte en het budget voor de aanleg. Het water kan hergebruikt worden voor het sproeien van de tuin, maar kan ook infiltreren in de bodem. Denk hierbij aan de regenton, infiltratiekrat, grindkoffer, wadi of reservoir met pomp.

Ik adviseer u graag naar een passende oplossing in uw situatie en tuinwensen.

Hovenier Service

Samenwerken voor het beste resultaat

Als specialist bent u dagelijks bezig om uw opdrachtgevers blij te maken met een nieuwe eigen plek. Een plek die helemaal bij hen past en waar u alle liefde voor het vak hebt ingelegd. Een goed ontwerp voor de buitenruimte is een meerwaarde voor elk project.

Ik neem graag de voorbereidende werkzaamheden uit handen, zodat u weer tijd krijgt voor andere zaken. Denk hierbij aan ontwerp, calculatie, werkvoorbereiding, projectbegeleiding en social media.

Interesse?

Ziet u mogelijkheden voor een samenwerking, dan kom ik graag bij u langs. Samen bekijken we dan hoe ik u het beste kan helpen.

Bel 06-46583771 of mail naar info@tuinstudiotom.nl

INSPIRATIE

Inspiratie voor mijn ontwerpen haal ik onder andere uit spontane ontmoetingen, reizen, onverwachte momenten en de natuur.

Voor meer actuele foto’s volg je me op FacebookLinkedInPinterestInstagram