Festivaltuin Bal Populaire in de Tuinen van Appeltern

Tuinstudio Tom bedacht één van de 10 winnende festivaltuinen in de Tuinen van Appeltern. Het ontwerp ‘Bal Populaire’ maakte in 2015 onderdeel uit van het Appeltern Tuinenfestival, met als thema ‘Een tuin voor Vincent’. Ook in 2016 was de tuin nog te bewonderen.

‘Bal Populaire’ (volksfeest in het Vlaams) is gebaseerd op het werk ‘Hotel de Ville’, een van de laatste werken van Vincent van Gogh. Als bezoeker werd je meegenomen in het laatste deel van het leven van Vincent van Gogh. Eerst het pad met de hoogte en dieptepunten, dan de dag na 14 juli 1890 en als laatst de rust waar Vincent zo naar verlangde.

Puzzelactie & sponsoring

Om de aanleg van de festivaltuin te bekostigen koos ik om sponsors te werven. Diverse bedrijven leverden materialen en beplanting voor de tuin. Er werd ook een puzzelactie georganiseerd waarbij je een puzzelstukje kon kopen, en daarmee een stukje van de festivaltuin.

De aanlegperiode

Samen met een bevriende hovenier en familie legden we de festivaltuin aan.

Grande opening ‘Bal Populaire’

Op zaterdag 16 mei 2015 was ik samen met familie, vrienden en sponsors in Appeltern om mijn festivaltuin officieel te openen.

Japan

Ook in het buitenland worden de festivaltuinen onder de aandacht gebracht, zelfs in Japan.

Allium karataviense ‘Ivory Queen’.

Fotowedstrijd 2016

In 2016 op vrijdag 29 juli (de sterfdatum van Vincent van Gogh) werd de fotowedstrijd, georganiseerd door de ontwerpers van de festivaltuinen voor Vincent, afgesloten. Beroeps- en hobbyfotografen lieten hun kunsten zien in 3 categorieën; Inspiratie, verhaal en kleur. Op een zonnige middag werden de tuinen nogmaals bekeken, winnaars werden bekend gemaakt en een expositie in de Tuinen van Appeltern werd geopend.

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Type: Festivaltuin Tuinen van Appeltern 2015-2016

Realisatie: Hoveniersbedrijf Mark van der Aa – Tuinstudio Tom

Foto’s: Tom Poppelaars – Hans ClauzingBrechje Verhoeven Fotografie -Diverse fotografen fotowedstrijd

Sponsorbedrijven

In de media

In het volgende filmpje geeft Michel Lafaille (Curator van het Appeltern Tuinenfestival) een mooie toelichting over de 10 festivaltuinen van 2015, met als thema “Een tuin voor Vincent”. Vanaf minuut 9:50 volgt een mooie afsluiting met mijn tuin ‘Bal Populaire’.