Ode aan de boom!

Het is misschien wat raar om te zeggen, maar veel tuineigenaren vinden bomen maar lastige dingen. Ze groeien te hard, de wortels tillen het terras of oprit op, er valt vanalles uit en er groeit toch niks meer onder? Tijd om een ode te brengen aan de boom.

Beter een boom dan een airco

Een volwassen boom heeft een grote invloed op zijn omgeving. Doordat grote bomen een grote bladmassa hebben, geven ze veel schaduw. Daarnaast  verdampen ze jaarlijks zo’n 17.000 liter water door het blad, wat de temperatuur in de buurt naar beneden brengt. De invloed van 1 zo’n grote boom is even groot als dat van wel 10 airco’s. Bijkomend voordeel is dat de boom CO2, fijnstof en ozon uit de lucht filtert en dan dienen ze ook nog als natuurlijke geluidsdemper.

Schuilplek voor mens en dier          

Maar er is nog meer. De boom geeft niet alleen diepte aan de tuin of het park. Hij zorgt ook voor een schuilplek, en is daardoor nuttig voor mens en dier. In de zomer op warme dagen gaan we het liefst schuilen in de schaduw van een boom. De stralingstemperatuur is hier beduidend lager dan onder bijvoorbeeld een luifel, parasol of pergola. Doordat bestrating, muren van gebouwen en andere “harde materialen” warme absorberen en deze weer afgeven aan de omgeving ervaren we dit als een minder prettige plek. Het verschil in temperatuur tussen boom en verharding kan zelfs oplopen tot 8 a 12 gaden Celsius. Vooral in de steden zijn deze verschillen goed te merken.

Bomen zorgen natuurlijk ook voor een ideale schuilplek voor vogels en andere dieren. Ze kunnen er nestelen, voedsel vinden en uitrusten op een warme zomerdag.

De juiste boom op de juiste plek

Wat onterecht is het wel wat mij betreft dat bomen lastige dingen zijn, want er zijn zo veel mooie soorten te koop tegenwoordig. Zuilvormen, dakbomen, meerstammige bomen zijn o.a. populaire vormen. Een tuin zonder boom kan eigenlijk niet met de hete zomers de laatste jaren. Het is vooral belangrijk om je goed te laten adviseren door vakspecialisten, zoals de tuinontwerper, hovenier of bevlogen kweker in de buurt. Voor elke tuin, hoe klein dan ook is wel een mooie soort te vinden. Voor een kleine patiotuin zijn er bijvoorbeeld traag groeiende soorten, terwijl in een landschappelijke tuin grotere exemplaren uit mogen groeien.

Alle reden dus om te zorgen voor een natuurlijke schaduw in je tuin met een mooie boom!

Elke boom is uniek

Een boom leeft en geeft karakter aan uw tuin. Hij doet er jaren over om zijn typische uitstraling te krijgen. Om de boom uit te zoeken de bij u past is het mogelijk om deze zelf te selecteren bij de juiste kweker.

Meer weten over de mogelijkheden in uw eigen tuin? Neem dan even contact op.