Klimaatrobuuste voortuin

Oppervlakte: 125 m2
Tuinaanleg: Tuinstudio Tom
Fotografie: Paulien Varkevisser

In dit ontwerp werd niet alleen rekening met het milieu gehouden maar ook met het veranderende klimaat. Vrijwel alle materialen zijn hergebruikt en een derde van de beplanting is inheems. Maar liefst drie bomen zorgen op warme zomerdagen voor verkoeling in de tuin én in de woning. 

Het ontwerp bestaat uit heldere strakke lijnen die doorlopen in de hagen, muurtjes en in de bestrating van de oprit. De weelderige beplanting verzacht de harde lijnen.

De beplanting bestaat uit vaste planten (deels inheems) en siergrassen. Door deze gemixt aan te planten ontstaat er een natuurlijke sfeer. Het onderhoud is minimaal, omdat de bodem vrijwel gesloten is en onkruid weinig kans krijgt.

De hergebruikte materialen bestaan onder andere uit koperslakkeien in de oprit, en een verhoogd vlonderpad naar het zitgedeelte is uitgevoerd in hardhouten balken die afkomstig zijn uit een bruinkoolmijn in Zuid-Limburg. Het beschutte zitgedeelte bestaat uit Olivijnsplit die de eigenschap heeft om CO2 aan zich te kunnen binden.

Wil je ook zo'n mooie nieuwe tuin?

Neem contact op zodat we kennis kunnen maken en alle wensen kunnen bespreken.