Maai Mei Niet!

We stoppen even met maaien in mei

De campagne Maai Mei Niet gaat weer van start om mensen bewust te maken van de bloemen die tot bloei komen als je even niet maait. Deze bloemen zorgen voor extra voedsel voor de wilde bijen en insecten. Zo helpen we ze een handje.

Het is ook leuk om te experimenteren met het wel en niet maaien van bepaalde delen, zodat er paden en eilanden ontstaan.

maaimeiniet.nl

Vanuit mijn achtergrond als hovenier ben ik gewend alles strak te maaien, was “on”kruid uit den boze, en optijd verticuteren, bemesten en bijzaaien. Maar het is 2024 en het kan en mag ook weer anders.

Doe je ook mee? Ik wel.

Meer info is te vinden op maaimeiniet.nl en meer info over natuurlijk/ ecologisch tuinieren vind je op wildeweelde.nl of klik op het logo.

Wat is Maai Mei Niet? 

Samen zetten we grasveldjes en gazons in heel Nederland in bloei voor de bijen. Maai Mei Niet wil saaie grasmatten omtoveren tot bijenoases vol bloemen. Ook jouw gazon kan meedoen, want wist je dat er meer planten in je gazon zitten dan gras alleen? Die komen tot bloei zodra je een (gedeelte van) je gazon in bloei laat komen. Daar profiteren bijen en vlinders van. Dus doe mee, laat je grasmaaier staan en creëer een gedekte tafel voor deze vrolijke zoemers!

maaimeiniet.nl

“No Mow May begon in het Verenigd Koninkrijk. Daar leerden ze al snel
dat je op deze eenvoudige manier tot wel 10x meer bijen kunt aantrekken!”

Na het VK volgde België en nu zijn de Nederlandse grasmatten aan de beurt om in bloei te zetten. Dat is keihard nodig, want – het zal je niet ontgaan zijn – het gaat niet goed met de bijen, hommels, vlinders en andere insecten in Nederland. Zij eten geen gras, ze willen bloemen! En daar is een groot tekort aan

“Alle gazons in Nederland staan gelijk aan 11.000 voetbalvelden.
Als we die niet maaien, dan creëren we samen een gigantisch bijenbuffet!”

bovenstaande tekst van maaimeiniet.nl