Water in de tuin

Een vast onderdeel van de tuin is water. Het gaat hierbij vaak over de afvoer van regenwater en het gebruik van water als tuinonderdeel in de vorm van bijvoorbeeld een vijver, zwembad of vogelbadje.

Water als tuinelement

Water en vuur zijn altijd al aantrekkelijk geweest voor de mens. Water is een eerste levensbehoefte, geeft verkoeling, weerspiegelt het weer en zorgt voor leven in de tuin. Het draagt bij aan de beleving van de seizoenen.

Bij water denkt men vaak aan een vijver of zwembad, maar heeft u ook al eens gedacht aan een vogelbadje, minivijver, wadi, plonsbad, fontein, zwemvijver of waterelement. Voor elk formaat tuin en wens is er een passend waterelement.

Tijdens warme dagen zorgt water in de buurt van het terras voor verkoeling van een paar graden door verdamping. Water absorbeert veel minder warmte dan bijvoorbeeld steen, gras of hout. Als u er ook nog in kunt zwemmen of pootje baden geeft het een tweede verkoelende functie. Een fontein maximaliseert de verkoeling.

Water vergroot de tuinoppervlakte door de weerspiegeling van bomen, wolken en andere tuinelementen. Door water toe te voegen beleeft u de seizoenen nog meer en het trekt leven aan. Vogels, insecten, huisdieren, kinderen en visite zijn er allemaal dol op.

Water opvangen of afvoeren?

Door de klimaatverandering en de heftige regenbuien die daarmee gepaard gaan en onze bewustwording dat we zuiniger moeten zijn op de aarde vangen we steeds meer water op in onze eigen klimaattuin.

Voor het opslaan en afvoeren van regenwater of hemelwater zijn vele mogelijkheden, en is afhankelijk van de situatie, de op te vangen oppervlakte en het budget voor de aanleg. Het water kan hergebruikt worden voor het sproeien van de tuin, maar kan ook infiltreren in de bodem. Denk hierbij aan de regenton, infiltratiekrat, grindkoffer, wadi of reservoir met pomp.

Ik adviseer u graag naar een passende oplossing in uw situatie en tuinwensen.